top of page

הפילוסופיה של החירות

ציטוט מתוך הספר:-

 

"הטרנספורמציה של אידיאה מוסרית למעשה מוחשי עוברת דרך הנתיב מאינטואיציה מוסרית, דרך אימגינציה מוסרית אל טכניקה מוסרית. נתיב זה הוא ההיפך המדויק של הדרך בה נעשים דברים לעתים קרובות. היות שאנו נכשלים להגיע לרמה של אינדיבידואליזם אתי, הנטייה היא להסתכל במצב הטעון שיפור ולנסות, באמצעות ניסוי וטעייה, לשנות דברים. נוהל זה מוצדק כמובן בספירה של ניסויים פיסיים, אך רודולף שטיינר מראה שזה אינו המקרה בחיים רוחיים או מוסריים.

 

למשל, בני-אדם העוסקים בחינוך עשויים לחוש שלשיטות החינוך בימינו אין תוצאות משביעות-רצון ואולי ישתדלו להמציא שיטה חדשה; ואם היא לא תעלה יפה, ישליכו גם אותה וינסו משהו אחר. במילים אחרות, הם יוצרים אידיאות מופשטות על חינוך ומנסים באופן שרירותי שהילד יציית להן. כמה שונה יהיה הדבר, אם תחת זאת, יתחילו מידע האדם: ידע ישיר, לא רק דרישות גופניות, אלא התהליך כולו של רוחו המתגשמת! ידע כזה היה מוביל באופן טבעי לכך שהחינוך יעזור לילד לפתח את כישוריו האנושיים האינדיבידואליים לרמה הגבוהה ביותר. לייסד חינוך כזה, נדרשת גם טכניקה מוסרית כדי לא להשליך שיטות קיימות שהיו נכונות לדורות הקודמים ולהביאן לידי הרמוניה עם החדש. ניתן להוסיף שמדובר כאן בהמחשה בלבד ולא ביקורת על איזושהי שיטת חינוך מיוחדת, אף שניתן להסב את תשומת-הלב לעובדה שנוסדו בתי-ספר בכל רחבי העולם, בהתבסס על ידע האדם המתואר בפילוסופיה של החירות."

בספר זה מציגה ריטה סטבינג את דרך ראייתה והבנתה את הפילוסופיה של החירות כנתיב לידיעה עצמית. המבט הפנורמי שלה על הרעיונות המרכזיים בפילוסופיה של החירות מקדם את הבנת הספר מהיבטים מסוימים.

 

תפיסתה את הפילוסופיה של החירות כנתיב חניכה, כנתיב התקדשות, מיוחדת במינה. ראייתה את הפילוסופיה של החירות כמקדש מודרני, מרתקת. ריטה סטבינג, בספרה, מובילה את הקורא לסיור מרתק במקדש המודרני, כשכל פרק בפילוסופיה של החירות מהווה אזור מסוים במקדש מודרני זה.

 

הפילוסופיה של החירות כנתיב לידיעה-עצמית

ריטה סטבינג

bottom of page